Receptes

Platillo de peus de xai amb pèsols
Rap amb cloïses i mongetes
Lluç amb salsa verda
Dorada al forn amb patata i ceba
Magret amb poma caramel•litzada
Garrí al forn amb patates i pomes
Amanida de sardines marinades amb cítrics

 


Platillo de peus de xai amb pèsols    <<<Tornar

Ingredients:
• Peus de xai
• pèsols
• ceba
• tomàquet
• all
• farina
• ametlles torrades
• aigua
• oli
• sal.

Preparació:
En una olla amb aigua i sal, es bullen els peus de xai, fins que siguin quasi cuits. Mentre, en una cassola amb un raig d'oli i un pessic de sal, es fregeixen ceba, picada fina, i unes quantes dents d'all, fins que tot agafi color; llavors, s'hi afegeix una mica de tomàquet ratllat. Quan el sofregit hagi lligat, s'hi tira un petit grapat de farina i es remena, fins que estigui cuita. Llavors s'hi posen els peus amb un bon raig del brou de bullir-los, que es completa amb aigua. Es deixa coure una bona estona, a poc foc, remenant de tant en tant, per a què la farina no s'agafi i, després, s'hi tiren uns pèsols i una picada, feta amb uns quants alls i unes quantes ametlles. Quan els pèsols estan al punt, es tasta de sal i es treu del foc.

    <<<Tornar


Rap amb cloïses i mongetes     <<<Tornar

Ingredients:
(Per a 6 persones)
• 1 k 250 gr de rap tallat a rodanxes
• 2 grapats de cloïses
• 250 gr de mongetes del ganxet (cuites)
• 1 ceba
• mig pebrot vermell o verd
• Una picada d’ametlla/all/julivert
• Una pastilla de brou de peix, diluida en mig litre d’aigua.
• Un tomaquet ratllat

Elaboració:
Enfarinem el rap i el fregim. El retirem del foc quan estigui daurat de fora cru de dins.
Fem un sobregit amb la ceba, el pebrot i el tomaquet. Quan està fet hi afegim el brou. Quan arrengui el bull i afegim les cloïses i les fem obrir.
Hi afegim les mongetes, cosa que farà espessir el suc. També i afegim la picada.
Als 5 minuts aprox. hi afegim el rap amb el suc que haurà fet mentres el teniem en repòs.
Es deixa tot junt 5 minuts més fins que ho veiem a punt. Llavors es pot anar a taula.

    <<<Tornar


Lluç amb salsa verda     <<<Tornar

Ingredients:
• Per a 4 persones:
• 1 lluç (tallat en lloms de 120 g)
• julivert picat
• 1 c/s de farina
• all picat
• oli d’oliva verge extra
• sal
• 12 cloïsses “de Carril” (opcional)
• fumet de peix
• Per al fumet:
• el cap del lluç
• 2 l d’aigua
• 1 pastanaga
• 1 porro
• 1 ceba
• 100 g de cigrons secs i remullats

Elaboració:
Per fer el fumet, introduïu tots els ingredients en una olla amb aigua freda. Un cop arrenqui el bull, deixeu-ho coure durant 20 minuts, coleu-ho i reserveu-ho.

A continuació, poseu les cloïsses en una cassola amb un raig d’oli, una mica de fumet i una mica d’all picat i tapeu la cassola fins que s’obrin. Després, reserveu les cloïsses amb les closques i el suc que han deixat anar.

Tot seguit, en una cassola, poseu-hi un raig d’oli i deixeu que s’escalfi però que no fumegi. Afegiu-hi l’all picat, coeu-lo una mica, poseu-hi una cullerada de farina i, seguidament, aboqueu-hi, a poc a poc, el fumet de peix i el suc de les cloïsses. Aneu-ho remenant amb unes varetes perquè es lligui la salsa i tapeu-ho.

Mentrestant, saleu el lluç i reserveu-lo.

Finalment, afegiu a la cassola una mica del julivert, els talls de lluç pel cantó de la carn i coeu-los suaument, a foc baix, sacsejant de tant en tant la cassola. Durant l’últim minut de cocció, poseu-hi les cloïsses i el julivert picat i sacsegeu la cassola a fi que el lluç s’amari bé de la salsa.

    <<<Tornar


Dorada al forn amb patata i ceba     <<<Tornar

Ingredients:
• 2 dorades fresques
• 2 patates grosses
• 2 cebes grosses
• 3 tomàquets de branca
• 3 tomàquets de branca
• 2 alls grossos
• 1 llimona
• sal
• pebre
• vi blanc
• oli d'oliva
• julivert o cilantre
• opcional: gambes i cloïses

Elaboració:
Consell: Si teniu força temps entre que compreu el peix i feu el menjar (tant si teniu 3 hores o és 1 hora abans), salpebreu el peix i poseu-hi un bon raig d’oli, els alls sencers amb petits talls... i torneu-lo a guardar a la nevera embolicat o tancat dins un tàper. Tindrà molt més sabor!

Elaboració: 35 min (preparació 10 minuts +cocció 25 minuts)

Pas a pas:

1-Posem el forn a escalfar a uns 200º.

2-Preparem la plata del forn amb paper de cuinar (o de rebosteria) o paper d’alumini, que cobreixi tota la base i s’alci en tot el contorn uns 2 cm

3-Mentrestant fem dos o tres talls al llom de les orades i hi posem 2 o 3 mitges rodanxes de llimona. Salpebrem el peix i les reservem en un plat a la nevera.

4-Tallem la ceba a rodanxes fines i les reservem en un plat.

5-Tallem les patates a rodanxes també fines, les salpebrem i les reservem en un plat

6-Ratllem els tomàquets en un plat fons o bol i els reservem

7-Posem a la plata de forn un bon raig d’oli d’oliva. I hi fem un llit de patates, ceba i tomàquet: una capa de ceba, una capa de patates ben posades una a una -perquè es coguin de forma uniforme - i a dalt de tot hi posem el tomàquet ratllat.

8-Posem les dorades a sobre de tot i hi afegim dos grans d’all grossos amb pell havent-los fet alguns tallets perquè el sabor surti.

9-Ho posem a coure 10 minuts al forn.

10- Obrim el forn, hi afegim un got de vi blanc, amb una cullera de fusta remenem un xic les patates i la ceba per vigilar que no s’enganxin. Si hi volem posar gambes i/o cloïses, les posem ara. Ho deixem coure 10 minuts més.

11- Emplatem posant a una banda la dorada i a l’altra la ceba i la patata.

    <<<Tornar


Magret amb poma caramel•litzada    <<<Tornar

Ingredients:
• 1 magret d'ànec
• 2 cullerades de mantega
• 1 poma
• xerès dolç
• sal i pebre
• confitura de gerds
• farigola seca

Elaboració:
1_ Pelar la poma i tallar-la a quarts. Treure'n el cor i tornar a tallar els trossets en 4 parts.

2_ Posar les 2 cullerades de mantega en una paella, esperar que es desfaci i posar-hi la poma. Deixem que es cogui (foc mitjà-alt) una mica i tot seguit hi tirem un raig de Xerès dolç (no les cobriu!! ha de ser com uns 2 dits de got, més o menys). Deixar que redueixi, donar la volta als trossets i coure una mica més. Reservar-les.

3_ Mentrestant, fer uns 4 talls en dues diagonals a la part del greix del magret (així no es doblegarà al coure's). Escalfar bé una paella i no posar-hi oli.

4_ Posar la peça de carn a la paella (primer, amb el costat del greix tocant a la paella) i coure uns 4 minuts a foc fort. Girar i coure 4-5 minuts més (tot i que els minuts de cocció de la carn, evidentment, van al gust de cadascú...)

5_ Un cop fora de la paella li treiem l'excés de greix amb un paper absorbent.

6_ El tallem i el servim amb les pomes. Si agrada el dolç barrejat amb la carn, es poden escalfar en un cassó un parell de cullerades de confitura de gerds juntament amb un polsim de farigola seca i posar-ho a sobre de cada trosset de magret.

Si a l'hora de tallar-lo veieu que ha quedat massa cru, passeu una mica els talls per la paella, només volta i volta (perquè tampoc quedi dur).

    <<<Tornar


Garrí al forn amb patates i pomes    <<<Tornar

Ingredients:
• 1 garrí de 4,5 a 5 kg
• 1 tasseta de llard d'ànec o de porc
•  pebre blanc i sal
• guarnició de pomes, tomàquets, patates i carxofes
• 1 got d'aigua

Elaboració:
Per començar, salpebreu el garrí i deixeu-lo reposar durant un parell d'hores.

A continuació, en una safata amb oli abundant i llard, feu-hi una base amb les patates tallades a rodanxes, poseu-hi el garrí a sobre, amb les potes embolicades amb paper de plata, i deixeu-ho coure al forn durant 35 minuts.

Tot seguit, retireu la safata del forn, afegiu-hi les carxofes senceres, els tomàquets sencers i les pomes pelades i tallades a quarts i torneu-ho a posar a coure al forn durant 35 minuts més.

I ja per acabar, emplateu el garrí i poseu-hi pel voltant els tomàquets, les patates, les carxofes i els talls de poma.

    <<<Tornar


Amanida de sardines marinades amb cítrics    <<<Tornar

Ingredients:
• 12 sardines fresques
• 1 aranja rosa
• 1 llima
• 2 taronges
• 1 llimona
• 1 canonet de canyella
• 1/4 de l d’oli d’oliva
• 1 cullerada d’olivada d’arbequines
• enciams variats
• cibulet picat
• sal
• pebre rosa en gra

Elaboració:
Per fer l’oli de cítrics, poseu en un bol la canyella, el pebre rosa, la raspadura de la pell de la llimona, de la llima, d’una taronja i l’oli i deixeu-ho macerar durant 24 hores.

A continuació, espremeu la taronja, la llimona i la llima, poseu els sucs en un bol, poseu-hi les sardines (ja netes i tallades a filets) a dintre i deixeu-ho marinar a la nevera durant 4 hores. Seguidament, escorreu-les, poseu-les en el bol de l’oli de cítrics i deixeu-les marinar durant 24 hores més a la nevera.

Tot seguit, poseu els enciams en un bol, juntament amb l’olivada, una mica de sal i una mica d’oli de cítrics i barregeu-ho bé perquè quedi ben amanit.

I ja per acabar, emplateu els enciams, poseu-hi les sardines marinades a sobre i guarniu el plat amb uns grills d’aranja i de taronja i una mica de cibulet picat.

    <<<Tornar